Van ondernemen komt ondernemen

Jacky van Eldijk aan het woord over zijn dierenbegraafplaats

Afgelopen week waren we op bezoek bij Jacky van Eldijk, DGA bij Grondverzet & Sierbestrating J. van Eldijk, maar sinds kort ook eigenaar van Dierenbegraafplaats ’t Jagtveld. Want van ondernemen, komt ondernemen.

“Met mijn grondverzet bedrijf hebben we voornamelijk te maken met tuinen”, begint Jacky, “en dan kom je onder de grond nog wel eens iets tegen.” Met enige afschuw wordt er geluisterd naar het verhaal wat volgt, hoe ze vaak de stoffelijke resten van begraven (huis)dieren zijn tegengekomen, tot de onsmakelijke details toe. En zo werd een nieuw idee geboren. Jacky had nog een stuk terrein over. Dus hebben ze in de rustigste periode van het jaar, begin 2017, de schoffel gepakt en is hij met zijn personeel een prachtig park gaan inrichten.

Sinds oktober 2017 hebben mensen in de regio Heumen, Nijmegen en daarbuiten de mogelijkheid om hun overleden huisdier in het prachtig aangelegde park van Jacky van Eldijk te begraven, uit te strooien, of een urn te plaatsen in een zelfontworpen stenen urnenmuur. Alles is zelf bedacht en gebouwd. Maar er is dan ook aan alles gedacht: Kistjes en mandjes om het dier in te begraven, een sfeervol houten blokhut voor koffie/thee en eventueel een begrafenis, mooie en unieke stenen voor bij het grafje en een prachtig aangelegen park met wandelpaden, bomen en bloemen. Wat de dierenvriend ook maar wenst voor een waardig afscheid van zijn kameraadje en een mooie gedenkplaats.

Jacky hoopt er ooit 150 dieren een rustplaats te geven, tenslotte is daar ruim plaats voor, echter lijkt dat nog geen makkelijke taak. Veel mensen begraven hun dier liever bij huis of ze laten het achter bij de dierenarts. Maar hoe zit dat eigenlijk? Wij zochten wat feitjes op:

Of een (klein) huisdier in de tuin mocht worden begraven was eerder per gemeente geregeld, maar is tegenwoordig overal toegestaan, echter zijn er wel wat regels aan verbonden:

  • Uw huisdier mag niet gestorven zijn aan een op mens- of dier overdraagbare ziekte.
  • Het graf moet een minimale diepte hebben van 75 cm.
  • U begraaft uw huisdier in biologisch afbreekbare materialen, plastic is strikt verboden (vraag Jacky maar waarom).
  • Het is alleen toegestaan bij huisdieren <10 kg en als de grond in eigen bezit is.

Als je je dier bij de dierenarts achterlaat, betekent dat er vaak sprake is van destructie ofwel vernietiging, dit is natuurlijk geen prettig idee. Net als vee en slachtdieren/-afval worden ook overleden huisdieren, die zijn achtergelaten bij de dierenarts, naar één punt gebracht om vervolgens vernietigd en/of verwerkt te worden om bijvoorbeeld energie op te wekken.

Tot slot kan je ook nog je dier laten cremeren of opzetten.

Een dierenbegraafplaats lijkt dus nog niet zo’n gek idee. Het graf blijft altijd behouden, ook bij verhuizing, je weet precies wat er met je kameraadje gebeurd, je kan zelf bepalen hoe het eruit komt te zien en je kan er altijd naartoe om je vervolgens in een mooie en vredige omgeving te begeven. Maar ook kleine hobbydieren kunnen hier terecht.

Meer weten? http://dbpjagtveld.nl/
’t Jagtveld is gelegen in het landelijke Heumen, langs de A73.